Graderinger


Klatreruter graderes efter vanskelighedsgrad, både for at kunne sammenligne forskellige klatreres præstationer og for at gøre det lettere at finde en rute, der giver passende udfordringer.

I PLØKS bruger vi fransk gradering.

I forskellige lande er der opstået forskellige graderingssystemer, som ikke ligner hinanden. Det kan gøre det temmelig besværligt at forstå guidebøgerne, når man kommer til et nyt sted. Efterhånden er det franske graderingssystem blevet det mest udbredte i Europa. I USA har de deres helt eget system. I Skandinavien graderes sportsruter som regel efter det franske system, mens traditionelt sikrede ruter graderes efter det særlige skandinaviske system (som er en variant af det mellemeuropæiske UIAA-system).

Er du forvirret? Du er ikke den eneste. Derfor findes der konverteringstabeller, som forsøger at sammenligne de forskellige systemer. Der er aldrig helt enighed om, hvordan man skal sammenligne de forskellige grader, men tabellen kan i hvert fald give et overblik. Du kan også finde forskellige app's til smartfone der kan omregne de forskellige systemer for dig.

Du finder os her

PLØKS - Skovlunde klatreklub
Lundebjerggårdsvej 7
2740 Skovlunde info@ploeks.dk Se på Google Maps
PLØKS - Skovlunde Klatreklub - Skovlundehallen - Lundebjerggårdsvej 7 - 2740 Skovlunde - info@ploeks.dk